Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai látványosságai

Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai látványosságai

Az Észak-Magyarországi turisztikai régió területén található Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország egyik legváltozatosabb fölrajzi adottságokkal rendelkező vidéke. Itt találkozik az Északi-középhegység vidéke az ország legnagyobb területen elterülő egybefüggő földrajzi egységével, az Alfölddel, így az északi hegyvidék és déli síkság keveredéséből fakadóan számos turisztikai látványosság is fellelhető a térségben.

Az észak-magyarországi közigazgatási egység legfőbb turisztikai vonzereje az impozáns természeti értékeiben és földalaktani képződményeiben, ember alkotta történelmi jelentőségű építményeiben rejlik. Az ilyen itt fellelhető látványosságokat nehéz volna egy csokorba gyűjteni, de ez a rövid összeállítás talán elegendő lesz ahhoz, hogy kedvet hozzon valaki számára a térségben való körülnézéshez.

Mezőkövesd városa a Bükk hegység déli lábánál fekszik, a két nagy földrajzi egység, az Alföld, és az Északi-középhegység találkozásánál. A matyóföldnek nevezett vidék szíveként ismert település népi hagyományairól, és a köré kiépült kultúráról híres, emellett a szakmunkások egész sokaságát foglalkoztató kiváló iparáról és álláslehetőségeiről általánosságban is érdemes említést tenni. Az állás Mezőkövesd honlap sok álláslehetőséget tartalmaz. A népi hagyományoknak, népszokásoknak, több múzeum és tájház állít emléket.

Miskolc az ország északkeleti régiójának legnagyobb városa. Legjelentősebb látnivalói közé tartozik a Miskolctapolcai Barlangfürdő, Miskolci Állatkert és Kultúrpark és a Bükk-vidék területén található Lillafüred is tartogat számos látványosságot az idelátogató turisták számára. Ezek mellett megemlítendő, hogy a megye legtöbb múzeuma Miskolc területén található, amelyek széleskörű kínálattal várják látogatóikat.

Sárospatak Miskolctól nagyjából 70 kilométerre fekszik, és itt található az egykor II. Rákóczi Ferenc székhelyéül is szolgáló Rákóczi vár, amely az ötszázforintos papírpénz hátoldalán is látható. Emellett termálfürdő és camping, képtár, és a Megyer-hegyi tengerszem pompás képződménye is várja az idelátogatókat.

Sátoraljaújhely számos olyan műemléképület mellett, mint mondjuk a Bortemplom, a Zemplén Kalandpark berkein belül üzemelő libegővel is – amely az ország leghosszabb pályán futó ilyen jellegű szerkezete – kecsegtet a turisták számára.

Szerencs városa Miskolctól csupán egy kőhajításnyira található, a Szerencsi dombság lábánál. Itt is megtekinthető egy a Rákócziak nevéhez köthető várkastély, illetve az egykori cukorgyár épületében kialakított Cukormúzeum, illetve képeslap és-játékmúzeum is fellelhetők egy községi fürdő mellett a térségben.

Tokaj városa a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken fekszik a Tisza folyó Rakamaz városával szembeni oldalán. A történelmi jelentőségű belváros mellett számtalan, jobbnál-jobb italkínálattal felszerelt borospince várja az idelátogatók sokaságát. Korábban itt került megrendezésre a Hegyalja zenei fesztivál is, amely nyaranta egy hétre fiatalok ezreit volt képes a térségbe vonzani, de napjainkban sem lehet oka panaszra a városnak idegenforgalmát illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük