Dunaújváros munkaerőpiaci helyzete

Dunaújváros munkaerőpiaci helyzeteA legutóbbi adatok szerint egész Fejér megyében, azon belül pedig a Dunaújvárosi járásban is folyamatos csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliség aránya. Míg a magyarországi foglalkoztatottsági ráta 60,6 százalék körül mozog, addig a térségben ez a szám 61,7 százalékos volt a legutóbbi felmérések alapján. Így tehát megállapítható, hogy a munkanélküliségi ráta az országos alatt van, emellett pedig további pozitívum, hogy a foglalkoztatottsági ráta az országoshoz viszonyítva alacsonyabb szintű.

Dunaújváros munkaügyi helyzetével kapcsolatban lényeges azonban említést tenni arról a tényről, hogy miért is alakulnak így az arányok a térségben; ez pedig a közfoglalkoztatottak számának folyamatos csökkenése miatt van. A 2014-es adatok szerint 5038 fő volt nyilvántartva közfoglalkoztatottként a megyében, ez a szám 2 éve már csak 3573 fő volt. Ez a változás annak tudható be, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók nagy arányban a versenyszférában kötöttek ki az elsődleges munkaerőpiacon.

A dunaújvárosi térségben a csökkenő munkanélküliség mellett a másik fennálló jelenség a munkaerőhiány problémája. A különféle munkaterületeken belül leginkább a kereskedelemnek, az építőiparnak, valamint a szolgáltató szektornak lenne szüksége szakképzett munkaerőre. Az építőipar ágán belül a legkeresettebb szakemberek a kőművesek és a burkolók; hiányuk akkora mértékű, hogy a regisztrált munkakeresők között egyáltalán nincsenek ilyen végzettséggel rendelkező, alkalmazható szakmunkások. Továbbá a kisebb vállalkozások munkaadói a festő és mázoló szakembereket keresik, a kereskedelmi ágon belül pedig a bolti eladók hiánya a legáltalánosabb probléma.

Míg a turizmus- és a szolgáltató szektoron belüli szakmákban nincs hiány a térségben, addig a diplomás végzettséggel rendelkezőeket folyamatosan keresik, azon belül is nagy arányban a gépészmérnököket, a villamosmérnököket és az informatikai mérnököket. Mint majdnem minden megyében, a dunaújvárosi térségben is nehéz összehozni a kínálatot a kereslettel, ám ezt a problémát a munkáltatók igyekeznek béremeléssel megoldani. A munkaerőhiány csökkentése céljából a megyei járási hivatalok illetékesei igényfelmérés céljából rendszeresen találkoznak a megyei vállalatokkal. Aktuális állás lehetőségekről itt tájékozódhat.

A térségben fellépő munkaerőhiány, a hiányszakmák számának növekedése annak is megtudható, hogy a gazdasági fejlődés mellett magas az országból történő elvándorlás aránya, valamint további oka a demográfiai hullámvölgy jelensége és a születések alacsony száma.

A 2017/2018-as évben a térségben számos szakma minősült hiányszakmának, ilyen szakemberek az asztalosok, a kőművesek, a gépi forgácsolók, a hegesztők, a villanyszerelők, a festők, a mázolók, a tapétázók. A hiányfoglalkozások közé sorolandó továbbá a gépi forgácsoló, a szerszámkészítő, a szociális gondozó- és ápoló, a gyakorló csecsemő- és kisgyermeknevelő, a gyakorló ápoló, az épület- és szerkezetlakatos, az ipari gépész, az útépítő, az autószerelő, a gyakorló mentőápoló, a húsipari termékgyártó. Továbbá ezen szakmunkások közé tartoznak a mezőgazdasági gépészek, a kistermelői élelmiszerellátók, a műanyag-feldolgozók, illetve a gépgyártás-technológiai technikusok is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük