Komplex építészeti ismeretek elsajátítása Szegeden

Sokan pusztán álmélkodni tudunk olyan mesteri építményeket látva, mint amilyen a Steindl Imre által 20 éven keresztül tervezte Országházunkon is. Emberi civilizációnk algoritmusok sorozatára épül, legyen az egy háztartási felhasználású öntvény, szemrevaló kötött pulóver, vagy akár a legmonumentálisabb építészeti örökségünk, mind tudatos ellenőrzés és gyakorlatban is bizonyított sikeres tervezői munkán alapszik. Bár kevésbé számolunk a gondolattal, valójában minden egyes belső ötlet megvalósítása egyfajta találmánynak minősül. Technikai eszközeink változnak, feltalálási céljaink azonban állandók, amivel általában az emberiség életét szeretnénk könnyebbé tenni.

Emelkedik a műszaki szakmák iránt érdeklődők száma

Minél összetettebb munkafolyamatot kell ellátnunk, annál nagyobb nyomás és felelősségérzet nehezedhet ránk, egy megfelelő előképzettséggel rendelkező szakember viszont képes a változó körülményekre is rugalmasan reagálni, az újdonsült technológiák behozatalát szakmai növekedésének zálogaként, nem pedig fárasztó munkával elvégzendő nehéz feladatnak fog tartani. Természetesen számos szakmában előjön ennek ténye, legnyilvánvalóbban mégis a mérnöki, illetve technikusi szemléletmódban figyelhető meg. Minél optimálisabbá tették a felnőttképzésre való jelentkezési feltételeket, arányaiban többen használják ki e hatalmas lehetőséget, szemben a 2005-ös EUROSTAT felmérésekkel, amikor mind a formális, mind pedig az iskolarendszeren kívüli 25-64 év közöttiek oktatásának tekintetében messze elmaradtunk az európai tagállamok 35-37 %-os átlagától.

Mindazok, akik nagyfokú érdeklődést tanúsítanak az informatikai eszközök folyamatos fejlesztései iránt, valamint jó kézügyesség mellett a fizikai számításoktól sem riadnak vissza, úgy már közvetlen érettségi után adott a lehetőség, hogy 1-2 éves képzés alatt magasépítő technikussá fejlesszék magukat. Az e hivatás mellett döntő diákságnak vélhetően az elhelyezkedési esélyei is magasabbak lesznek. Tekintve, hogy az egyetemeken minden évben emelik a felvételi pontszámok limitjét, így akik építészmérnöki, vagy más építészeti szakmacsoportba sorolható szakirányra kívánnák beadni jelentkezésüket, érdemes még egyszer átgondolni, ugyanis a fent említett építészeti szakterület egyben hiányszakmának is minősül. A kivitelezésért felelős fő-, valamint alvállalkozó cégek esetében elsősorban annak a szakembernek van kiemelt esélye a megpályázott állás betöltésére, aki átfogó szakismeret birtokában helyt tud állni nemcsak a mérnökök segédletével lefolytatott tervezési, hanem már a helyszínen is kulcsfontosságú ellenőrzési munkafolyamatokban, ahol részben a szakmunkásokkal és segédmunkásokkal való kapcsolat kialakítása is lényeges. Az országos havi bérezést ugyan jelentősen befolyásolja a telephely elhelyezkedése, ám minél tapasztaltabb kollégáról van szó, a fizetés szélső értéke annál magasabb, olykor elérheti akár egy hazai frissdiplomás építészmérnökét is.

Hol kínálkozik tanulási lehetőség?

Országos Képzési Jegyzék keretében természetesen több nagyvárosi központban adott a lehetőség, hogy megcsillogtathassák az érdeklődők szakmai rátermettségünket, melyet akár a nappali tagozatok mellett is szűk 2 év alatt elvégezhető 25 év alattiként. Megannyi, építőipari szakgimnáziumban tanulható magasépítő technikusi szakirány, köztük a Dél-Alföld legnagyobb városaként számon tartott Szegeden, ahol ugyanakkor helyi modern tudásközpontokban van lehetőség ingyen és bérmentve, akár két szakképesítést is esti tagozaton elvégezni, olvasható az Ingyenes OKJ Képzések honlapján. Megállapítható, hogy felnőttképzés keretében nemcsak költségmentesen, hanem lényegesen rövidebb idő alatt, a mérnöki feladatkörhöz merőben hasonló alaposságot, műszaki és számítástechnikai kompetenciákat megkövetelő munkafolyamatokat láthatnak el a szakemberek. Állásajánlatra pályázni akár közvetlen Szegeden is tudunk, hiszen a megyeszékhely egyik leglátogatottabb állásportálján (bővebben itt) mintegy 100 műszaki és mérnöki pozícióra várják a jelentkezőket, ugyanakkor a képzést vezető tanárok is készséggel segítenek a pályaorientációs kérdésekben és javaslattételben, megkönnyítve ezzel magát az álláskeresés folyamatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük