Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai látnivalói

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai látnivalói A Magyarország keleti szegletében elhelyezkedő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye változatos földrajzának köszönhetően kedvelt kirándulóhelyszín a turisták körében. A Tisza, a Túr és a Szamos folyók által feldarabolt megye számos ember alkotta és természetes látványosság otthonául szolgál, illetve határvonala nem csupán hazánkkal, de Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával is érintkezik. Ezek a tulajdonságai érthető módon jelentős hatást képesek gyakorolni az egész megye idegenforgalmára.

Az épített és a természeti örökségektől hemzsegő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idegenforgalmára határozottan kedvező hatást gyakorol a szomszédos országok közelsége, ugyanis ez a tulajdonsága a megyébe látogató turisták lehetőségeit jelentős mértékben kiszélesítik. Azonban nem muszáj átlépni az országhatárt ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető látványosságoknak legyünk szemtanúi. Elég csupán Magyarország legkeletibb megyéjében egy kicsit körülnéznünk. Irányadóként megpróbáltunk összeállítani egy kisebb listát a megye kiemelkedőbb látnivalóiból.

A megye székhelye, ezáltal turisztikai és gazdasági központja is egyben Nyíregyháza városa. Nyíregyháza nagyjából két 270 négyzetkilométeren elhelyezkedő 120000 fős városa számtalan látványossággal kecsegtet a látogatói számára. A belvárosa terültén fellelhető számtalan műemléképület sorában olyan kiemelkedő jelentőségű példák is felmerülnek, mint a Városháza épülete, a Korona Szálló és Casino történelmi jelentőségű objektuma, de a belvárosi Zrínyi utca szecessziós épületeit sem felejthetjük ki ebből a felsorolásból. A kultúra kedvelői számára őskori és a népvándorlás-korabeli leletekkel kecsegtet a városi Jósa András Múzeum, valamint a Nyírvíz-Palota is hasonlóképp egy rendjelekből és kitüntetésekből álló gyűjteménnyel áll az idelátogatók rendelkezésére.

Nyíregyháza városától nem messze található a Sóstógyógyfürdő névre keresztelt, évszázadok óta látogatott üdülőhely, amely egy nagyjából 2000 négyzetkilométeres park ölelésében fekszik a város határában. Csónakázótó, strand, pihenőparkok találhatók is, és a Nyíregyházi Állatpark komplexuma is ezen a helyszínen került kialakításra.

A város gazdaságát leginkább az idetelepedett nagyvállalatok termelőtevékenysége határozza meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második legnagyobb települése Mátészalka városa. A Kraszna folyó mentén található város fő nevezetessége az ezer méter mélyről feltörő jó minőségű termálvíz, amelyet gyógyászati célzattal a reumás tünetek enyhítésére előszeretettel alkalmaznak. A város területén Múzeum és számos építészeti remek és műemléképítmény is található. Gazdaságát nagyban befolyásolja a város határában létrejött ipari körzet, amely több külföldi vállalkozás számára is otthont biztosít, különböző termelőtevékenységek végzésére. Ezek a vállalatok a térség foglalkoztatottságát is befolyásolják, ugyanis a helyi szakmunkások igen nagy hányadának ezek a szervezetek biztosítanak álláslehetőségeket.

A körzet két nagyobb városa mellett a kisebb települések, illetve a lakott területeken kívül fellelhető természeti értékek is ugyancsak kiváló látványosságnak minősülnek, érdemes lehet tehát az egész térséget bebarangolni, és lehetőleg minél több mindent szemügyre venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük